Premature ejaculatie: het is niet alleen voor tieners in de American Pie

Voortijdige ejaculatie lijkt misschien een grappige clou om te giechelen, maar het is een grote oorzaak van schaamte bij veel mannen, jong en oud. Het kan je zelfvertrouwen en je gevoel van waarde aantasten. Het kan frustraties veroorzaken in je seksuele relaties en het kan lijken alsof er geen hoop is voor je seksleven.

Op wie het van invloed is

Veel jonge mannen en jongens hebben last van voortijdige ejaculatie tijdens de puberteit en de vroege tienerjaren. Meestal in combinatie met spontane erecties die voor de jongen beschamend kunnen zijn. Het corrigeert zichzelf meestal als de jongeman volwassen wordt. Maar je zou verbaasd zijn over het werkelijke aantal mannen dat deze kwestie in veel verschillende levensfasen doorloopt. Overal tussen de 30 en 70% van de mannen meldt dat ze het ooit in hun leven hebben meegemaakt. Het is de meest voorkomende seksuele stoornis bij mannen onder de 40 jaar. In een groot deel van de geschiedenis werd het beschouwd als een psychologische ziekte en er waren geen bekende organische oorzaken.

Wat het is

Voortijdige ejaculatie treedt op wanneer een man zonder controle of te snel klaarkomt. Er zijn talloze redenen waarom dit kan gebeuren en sommige van die redenen kunnen depressie, stress of mentale of emotionele gezondheid zijn, die deze aandoening allemaal kunnen verergeren. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat sommige biologische factoren sommige mannen vatbaarder maken voor voortijdige ejaculatie.

Waarom het gebeurt

Een paar van de dingen die dit bij een man kunnen veroorzaken, zijn: intense opwinding jegens een andere persoon, het gevoel van zijn boxers of lakens die tegen zijn penis wrijven, inspanning tijdens het sporten waardoor er meer bloed naar de penis stroomt, waardoor deze rechtop komt te staan en van daaruit wijs een lichte stimulatie aan waardoor hij een orgasme bereikt. Dit kan niet alleen voorkomen tijdens geslachtsgemeenschap, maar zelfs tijdens masturbatie. Sommige mannen kunnen plotseling en voortijdig een erectie krijgen zonder zelfs de penis aan te raken.

Wat zijn de effecten?

Zoals u zich kunt voorstellen, kunnen deze gevallen waarin u zich niet in een seksuele omgeving bevindt, verwoestend gênant zijn. Maar dit kan even stressvol zijn als het met een partner gebeurt. Seks is een vorm van veel plezier en verbinding voor veel stellen. Genieten van de sensaties van andermans lichaam, dichterbij komen en verbinding maken via de emotionele aspecten van seks. Maar als een man te vroeg klaarkomt, kan dit de andere partij van streek maken. De ontmoeting wordt afgebroken zonder dat de ander hem loslaat. Dit kan de relatie op vele manieren schaden, ook emotioneel. Het kan een man zo in verlegenheid brengen dat hij helemaal geen seksueel contact vermijdt, uit angst dat het weer gebeurt.

Hoe te vermijden

Maar er is hoop voor deze man. Ten eerste lost het probleem meestal met de tijd en de volwassenheid zichzelf op. Maar er zijn een paar dingen die u kunt doen om het probleem eerder op te lossen. Ten eerste, toegeven dat er een probleem is, is ongetwijfeld de allereerste stap om het probleem op te lossen … toegeven dat je er een hebt. Het hebben van open en eerlijke discussies over dit onderwerp kan zeer intimiderend en eng zijn, maar het is cruciaal. U moet hierover met uw partner praten en hen verzekeren dat u hieraan wilt werken en dat u een beetje geduld en ondersteuning kunt gebruiken. Het is niet iets om je voor te schamen of je voor te schamen.

Oplossingen

Van de vele technieken die u kunt proberen, zijn er enkele dingen die u moet overwegen: een uur of twee vóór de geslachtsgemeenschap masturberen om de ejaculatie tijdens de seks te vertragen. Je zou kunnen proberen om directe seks te vermijden en te genieten van andere vormen van seksueel spel, waarbij je je richt op het plezier van de activiteit als geheel, en niet zoveel druk uitoefent op de climax en seks zelf. Een ander ding om te proberen zijn bekkenbodemoefeningen. Zwakke bekkenbodemspieren verminderen uw vermogen om een orgasme uit te stellen. Deze oefeningen helpen deze spieren te versterken en kunnen u meer controle geven vóór de ejaculatie. U kunt ook overwegen condooms te gebruiken, omdat deze de gevoeligheid in de penis verminderen. Er zijn zelfs condooms te koop die verdovende middelen bevatten en zijn gemaakt van dikker latex.

Deze kenmerken kunnen uw kans op een erectie die veel langer aanhoudt aanzienlijk vergroten, zodat uw partner ervan kan genieten.

Raadpleeg uw arts

Veel methoden kunnen helpen bij uw premature ejaculatie, dus praat vandaag met uw arts om te zien welke methoden geschikt zijn voor u en uw partner.

Gepubliceerd door Henk-Jan Andijk

Ik ben een arts uit Amsterdam, Nederland