Voor miljoenen mannen over de hele wereld is een van de meest gênante problemen waarmee ze in hun persoonlijke leven te maken hebben gehad, de premature ejaculatie. Naar schatting behandelt 30% van de Nederlandse mannen dit probleem momenteel. Er wordt echter al lang aangenomen dat deze percentages laag zijn omdat ze door de meeste patiënten niet worden gemeld.

Deze factoren zijn onder meer je schamen en niet bereid zijn om hulp te zoeken voor een dergelijk persoonlijk probleem

Voor degenen die niet bekend zijn met het probleem, is het wanneer de man ejaculeert kort nadat hij zijn partner met zijn penis heeft binnengedrongen , meestal in minder dan een minuut. Er moet echter worden opgemerkt dat er geen vaste tijd is dat de seksuele daad zou moeten duren.

Wat de handeling definieert die te vroeg tot een climax leidt, hangt af van wat beide partners in de relatie vinden dat ze ongepast zijn

Er wordt ook graag op gewezen dat de handelingen van orgasme en ejaculatie totaal twee verschillende dingen zijn. Net zoals sommige vrouwen plezierige seks kunnen hebben en niet kunnen klaarkomen, kunnen sommige mannen ook een orgasme bereiken zonder ejaculatie. De handeling van ejaculatie heeft 2 fasen, de emissie (wanneer het sperma wordt gemengd) en de uitzetting (wanneer de penis aan de basis verkrampt en ervoor zorgt dat de zaadvloeistof uit het lichaam wordt vrijgegeven). Hoewel deze aandoening op elke leeftijd kan voorkomen, komt het vaker voor bij jongere mannen. Jongere mannen, die minder ervaring hebben met het tegenhouden van het vermogen om te “komen”, zullen van tijd tot tijd vaak te maken krijgen met het probleem van voortijdige ejaculatie. Er zijn twee specifieke categorieën voor voortijdige ejaculatie, levenslang (waar de man er altijd mee te maken heeft gehad) en verworven (waar het gebeurt als dat in het verleden niet eerder is gebeurd). De oorzaken van voortijdige ejaculatie zijn breed en gevarieerd: stress, angst, hoge bloeddruk, een te gevoelige penis en bijwerkingen van medicijnen zijn slechts enkele vermeldenswaardige.

Erectiestoornissen (ED) kunnen ook een oorzaak zijn van voortijdige ejaculatie, omdat de penis na ejaculatie zacht wordt

Natuurlijk kunnen de resultaten hiervan een enorm nadeel zijn voor het liefdesleven van een man, waardoor hij het gevoel krijgt dat hij zijn partner niet kan plezieren. Er zijn over het algemeen geen medisch specifieke tests om vroegtijdige ejaculatie te diagnosticeren, omdat het vrij duidelijk is wanneer een man er moeite mee heeft. Er zijn veel behandelingen beschikbaar, waaronder pillen en apparaten. Als een medische professional van mening is dat de oorzaak ED is, wordt de ED eerst behandeld om te zien of dat het verband is met voortijdige ejaculatie.

Een van de nieuwere apparaten op de markt staat bekend als “Prolong”, en het doel is om de penis ongevoelig te maken voor stimulatie, zodat de gebruiker langer mee kan gaan

Tijdens klinische proeven met het apparaat bleek dat 61% van de mannen die het probeerden, bijna 8 minuten aan hun seksuele handeling toevoegden vóór de ejaculatie. De kleine vibrerende plastic beker die onder het hoofd van de penis wordt gebruikt, is echter niet goedkoop en kost 0.
Ook vaak gebruikt is een techniek waarbij de penis kort voor de ejaculatie wordt teruggetrokken en onder de basis van het hoofd wordt geperst totdat de drang voorbij is. De start-stop-methode is een andere die wordt gebruikt, waarbij het stoten plaatsvindt tot kort voor het komen, en vervolgens stopte en begon. Dit wordt 3 keer herhaald tot de vierde keer dat de man uiteindelijk zal ejaculeren.

Masturbatie voor seks, minstens een uur, helpt ook om de penis ongevoelig te maken en stelt de man in staat om ook langere tijd seks te hebben

Sommige koppels hebben counseling gezocht om problemen op te lossen waardoor de man gestrest kan raken en ervoor kan zorgen dat hij eerder komt dan nodig.

Een medicijn dat specifiek wordt gebruikt bij de behandeling van premature ejaculatie, wordt Dapoxetine genoemd, dat 1-3 uur voor de seksuele handeling wordt ingenomen

Dit medicijn valt in de categorie SSRI’s , die voornamelijk worden gebruikt bij de behandeling van verschillende depressieve stoornissen. Dit is geen probleem dat mannen in de weg moeten staan om hun dierbaren gelukkig te houden in de slaapkamer. Met de juiste behandeling en ernst genomen om het probleem op te lossen, kan een grote meerderheid van de mannen uiteindelijk het probleem van voortijdige ejaculatie overwinnen en hervatten ze een aangenamer en bevredigender seksleven, in staat om zowel hun partner als zichzelf te plezieren.

Gepubliceerd door Henk-Jan Andijk

Ik ben een arts uit Amsterdam, Nederland